Gå direkt till innehåll
Hu Sung Song, President och CEO för Kia Corporation.
Hu Sung Song, President och CEO för Kia Corporation.

Pressmeddelande -

Kia uppdaterar färdplan för transformation med fokus på elbilar och mobilitetslösningar

  • Uppdaterar strategi ”Plan S” med tre grundpelare:
    - Påskyndar elektrifiering – ett utbud av 11 elbilar varav 7 dedikerade elbilar fram till 2026; 1,6 miljoner miljöbilar årligen till 2030
    - Påskyndar PBV-verksamhet – första specialfordonet 2022; 1 miljon fordon år 2030
    - Utbyggnad av framtida mobilitetstjänster – differentierade tjänster anpassas efter kundernas behov
  • Affärsmål för 2021: totalt 2,92 miljoner bilar; 65,6 biljoner won i intäkter, 3,5 biljoner won i rörelseresultat
  • Medel- till långsiktig investeringsstrategi – 29 biljoner won fram till 2025; upprätthålla utdelning på 25-30%

SEOUL, 11 februari, 2021 – Kia uppdaterar affärsstrategin för framtiden, ”Plan S”. Vid en digital investerardag i Seoul sammanfattade Hu Sung Song, President och CEO för Kia Corporation, den ambitiösa färdplanen:

– Kia återföds under 2021 med ny logotyp, ny design och nytt varumärke. Kia transformeras till ett företag som inspirerar kunder med innovativa mobilitetsupplevelser.

Kia skiftar till en bredare affärsportfölj för att omdefiniera kunderbjudandet till mobilitetstjänster, och börjar med övergången från förbränningsmotorer (ICE) till elektrifiering. Den uppdaterade "Plan S"-strategin bygger på tre centrala pelare: Att driva övergången till elfordon (EV), stärka verksamheten med specialfordon (Purpose-built Vehicle, PBV) samt att expandera framtida mobilitetstjänster.

Påskyndar EV-övergången
Till 2030 kommer elbilar, hybrider och laddhybrider att utgöra 40 procent av Kias försäljning, med ett årligt försäljningsmål på 1,6 miljoner bilar. Målet är att elbilsförsäljningen ökar till 880 000 bilar till 2030 och att Kia därmed blir ett av de största globala märkena på elbilar.

Lanseringen av den första elbilen enbart utvecklad för helelektrisk drivlina sker senare i år och blir den första i raden av 11 nya modeller fram till 2026. Av dessa är sju dedikerade elbilar byggda på plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP), medan övriga fyra är baserade på befintliga modeller (ICE/PHEV/HEV).

Arkitekturen från E-GMP avser sätta nya standarder när det gäller lång räckvidd, snabbladdning, prestanda, innerutrymmen och tekniknivå. Bilarna blir smarta enheter med utökad tillämpning av Audio Video Navigation Telematics (AVNT), Over-the-Air (OTA) och Feature on Demand (FoD) -tjänster.

Elbilen med internnamnet CV, och som presenteras med fler detaljer inom kort, får självkörandefunktion nivå 2 (Highway Driving Assist Level 2, HDA2) vid lansering men utrustas från 2023 med autonom körning nivå 3, Highway Driving Pilot (HDP).

Stärka PBV-verksamheten
Det första PBV-fordonet presenteras 2022 och fram till 2030 siktar Kia på att nå en global volym på en miljon fordon. Olika typer av fordon kommer att utvecklas baserade på särskilda skateboard-plattformar. Planen är att PBV-verksamheten ska växa genom ”öppen innovation” där samarbeten inom obemannade leveranser och e-handel syftar till att ta fram skalbara plattformar och tekniker.

Utökade mobilitetstjänster
Bildelningstjänsterna Wible och KiaMobility växlas upp på fler marknader. Inom business-to-government och business-to-business kommer Kia att lansera en tjänst som kombinerar prenumeration och bildelning för elbilar. I mobilitetstjänstkonceptet används bilarna som arbetsfordon på veckodagarna och hyrs av privatpersoner på helgerna.

Kias abonnemangsprogram Kia Flex, som introducerades i Korea 2019, kommer att lanseras globalt senare i år under namnet ”Kia Subscription”. Tjänsten kommer drivas tillsammans med Sixt Leasing, som förvärvades av Hyundai Motor Group i fjol.

Framtida affärsplaner
(1) Affärsmål
Kia förutspår tillväxt i rörelseresultatet i år, baserat på ökad försäljningsvolym och förbättrat genomsnittspris (ASP) och bättre produktmix. Sammanfattningsvis:
- 2021 Global försäljning: 2 922 000 fordon, 12,1 procents ökning jämfört med föregående år
- 2021 Intäkter: KRW 65,6 biljoner, 10,8 procents ökning jämfört med föregående år
- 2021 Rörelseresultat: 3,5 biljoner KRW, 70,1 procents ökning jämfört med föregående år

(2) Rörelseresultatmarginal
På grund av bättre lönsamhet för nya elbilar (EV) har Kia reviderat sina rörelsemarginalmål. Kia siktar nu på en rörelsemarginal på 5,4 procent 2021 och 7,9 procent 2025.

(3) Grund för ökningen av rörelsemarginalen
Balanserad tillväxt på både avancerade och tillväxtmarknader. I den medel- till långsiktiga strategin planerar Kia att öka försäljningen till 3,8 miljoner enheter till år 2025. Andelen miljöbilsförsäljning förväntas nå cirka 10 procent av den totala försäljningen 2021, och beräknas öka till 22 procent till 2025. För tillväxtmarknader kommer företaget att öka marknadsandelen genom lokal CKD-produktion (Complete Knock-Down).

Bättre produktmix
Högre genomsnittspriser och förbättrad produktmix förväntas fortsatt att öka lönsamheten. Försäljningsandelen inom RV (suvar, crossovers) spås fortsätt öka, från 56 procent år 2020 till 65 procent år 2025.

Ökad EV-lönsamhet
Lanseringen senare i år av elbilen ”CV” förväntas bidra till ökad lönsamhet. Till 2025 räknar Kia med att lönsamheten ligger på samma nivå som befintliga ICE-modeller. Sänkta kostnader för EV-utveckling sker ständigt genom skalfördelar och ökad volym, samt sänkta materialkostnader genom FoU-investeringar.

Stabil och stadig investeringsplan
För perioden 2020-2025 planerar Kia investeringar på totalt 29 biljoner KRW. Kia håller sig till den årliga investeringsnivån på cirka 5 biljoner KRW. Investeringarna i befintliga traditionella affärssegment minskas samtidigt som de ökar i strategiska investeringar för framtida projekt. Företaget kommer också att investera mer i forskning och utveckling.

# # #

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Kia Corporation

Kia Motors Corporation (www.kia.com) är ett globalt mobilitetsvarumärke med visionen att erbjuda hållbara mobilitetslösningar. Sedan Kia grundades 1944 har företaget satt människor i rörelse. Med 52 000 anställda över hela världen, närvaro på mer än 190 marknader och produktionsanläggningar i sex länder, säljer företaget idag cirka tre miljoner fordon per år. Kia står i spetsen för populariseringen av elektrifierade fordon och elbilar och utvecklar ett växande utbud av mobilitetstjänster och uppmuntrar miljontals människor runt om i världen att utforska de bästa sätten att förflytta sig. Med företagets slogan – ”Movement that inspires” – vill Kia inspirera genom upplevelser av varumärket och genom nya innovativa produkter och tjänster.
För mer information, besök Kia Global Media Center på www.kianewscenter.com

Om Kia Motors Europe

Kia Europe är den europeiska försäljnings-, marknadsförings- och serviceavdelningen för Kia Corporation. Med huvudkontor i Frankfurt, Tyskland, täcker man 39 marknader över hela Europa och Kaukasus.

Om Kia (Motors) Sweden

Kia Motors Sweden AB (www.kia.com) är ett dotterbolag till Kia Europe och har ca 82 återförsäljare spridda över landet där de flesta är fullserviceanläggningar med försäljning och serviceverkstad. Det finns även 12 fristående serviceverkstäder. Förutom import ansvarar företaget för produktplanering, försäljning, service, utbildning, reservdelsadministration, marknadsföring och information för Kia i Sverige. Andra tjänster är t ex Kia originalservice, Kia bilförsäkring och Kia bilfinansiering via billån, privatleasing och leasing för tjänstebilar/förmånsbilar/företagsbilar. Kia Motors Sweden AB är beläget i Upplands Väsby och har 75 anställda.

Kontakter

David Lilja

David Lilja

Presskontakt Press- & Kommunikationschef Svarar endast på frågor från media. Frågor från dig som konsument hänvisar vi till sidorna nedan. Mediesäljare hänvisas till Bizkit Havas. Sök återförsäljare & verkstad Kia Sweden - kontaktformulär

Relaterat innehåll