Gå direkt till innehåll
Kia presenterar färdplan för koldioxidneutral mobilitet 2045

Pressmeddelande -

Kia presenterar färdplan för koldioxidneutral mobilitet 2045

  • Kia blir leverantör av hållbara mobila lösningar – ”Sustainable Mobility Solutions Provider”
  • Kia förbinder sig till att bli koldioxidneutrala i företagets hela kedja senast år 2045
  • Hela modellutbudet helelektriskt i Europa 2035 och på globala nyckelmarknader 2040
  • Partnerskap med Ocean Cleanup som rensar haven från plast
  • Helelektriska konceptbilen Concept EV9 förhandsvisas inför AutoMobility i Los Angeles

Visionen för biltillverkaren Kia är att bli en hållbar, ansvarstagande och innovativ tillverkare av mobilitetslösningar. Kia förbinder sig nu till att bli koldioxidneutrala senast 2045.

Visionen ”Kia Sustainability Movement” som presenterades digitalt i dag den 11 november återspeglar Kias vision om att bli en hållbar leverantör av mobila tjänster ”Sustainable Mobility Solutions Provider”. Syftet med färdplanen är att påskynda olika hållbarhetsinitiativ och skapa hållbara mobilitetstjänster för konsumenter och samhället.

Målet att bli koldioxidneutrala till 2045 bygger på tre grundpelare: ”Hållbara transporter”, ”Hållbar planet” och ”Hållbar energi”.

Grundpelarna kommer att vara vägledande i Kias insatser för att minska koldioxidutsläpp i alla operativa delar av verksamheten – från lager, logistik, fordonstillverkning och fordonsanvändning till återvinning. Till 2045 har Kia som mål att minska koldioxidutsläppen med 97 procent jämfört med 2019 års utsläpp. För att sedan nå hela vägen till koldioxidneutralitet så kommer företaget att addera ytterligare åtgärder.

Koldioxidneutralitet: När det är jämvikt mellan mängden CO2-upsläpp och mängden C02-eliminering i atmosfären.

– För oss handlar det inte bara om att sätta upp mål och nå dessa. Det handlar om att skapa en vision som även kan inspirera andra att vara med på resan för att hjälpa mänskligheten och skydda miljön, säger Hosung Song, President och vd på Kia. Eftersom vår vision är att bli en leverantör av hållbara mobila lösningar så åtar vi oss att bli helt koldioxidneutrala till år 2045.

I samband med att färdplanen presenterades passade Kia på ge en förhandsglimt av konceptbilen Concept EV9 en vecka före den officiella avtäckningen på AutoMobility LA. Utvecklingen av nya dedikerade elbilar går hand i hand med Kias löfte att nå koldioxidneutralitet.

Blir helelektriskt bilmärke i Europa 2035

Koldioxidutsläpp som genereras under daglig körning står för stor del av utsläppen. Därför prioriterar Kia övergången från fordon med förbränningsmotorer till ett modellutbud bestående av bilar med mindre klimatpåverkan, bland annat nästa generation elbilar. För att nå målet noll koldioxidutsläpp även under körning, påskyndar Kia implementeringen av sin långsiktiga Plan S-strategi.

Kias målsättning är att till år 2035 erbjuda ett helelektriska modellutbud Europa och från år 2040 helt elektrifierade även på globala nyckelmarknader för att nå noll koldioxidutsläpp under körning.

Kia samarbetar även med sina leverantörer för att minska koldioxidutsläppen i leveranskedjan för fordonsdelar. Under nästa år, 2022, tas ett system fram för att kontrollera koldioxidutsläpp hos företagen och ge förslag på lösningar utifrån ett mätresultat. En nyckelfaktor kommer att vara användningen av ”grönt stål”, eftersom stålindustrin traditionellt sett har varit en stor källa till koldioxidutsläpp.

Grönt stål: Stål som produceras i en miljövänlig process, där användningen fossila bränslen i tillverkningen minimeras.

Skydda marina ekosystem och kompensera koldioxidutsläpp

Kia vill inte enbart minska utsläppen utan även aktivt bidra till att bevara miljön. I projektet ”Blue Carbon” fokuserar man på marina ekosystem, som är mycket effektiva på att binda stora mängder koldioxid från luften.

Blue carbon: Koldioxid som har absorberats av och lagras i sjögräsängar och gyttjiga strandremsor, vilket effektivt minskar mängden koldioxid i atmosfären.

För att binda mer koldioxid på det sättet kommer Kia verka för att återställa och skydda Koreas kustnära våtmarker i samarbete med externa partners. Korea är särskilt lämpat för detta eftersom här finns världens största gyttjiga landremsor, till stor del tack vare tidvattnet.

Kia kommer även att samarbeta med ”The Ocean Cleanup”, en ideell förening som utvecklar lösningar för att få bort plasten ur världshaven. För att permanent få bort plasten från våra hav måste man dels ta bort den plast som redan finns, dels förhindra att ny plast hamnar i haven. ”The Ocean Cleanup” har bland annat utvecklat en ‘Interceptor’, en plastplockare, som ska användas i floder runt om i världen för att hindra plastskräp att ens nå ut till världshaven.

Kia kommer att samarbeta med ”The Ocean Cleanup” för att skapa ett cirkulärt system för materialet. Plastskräpet som samlas in med hjälp av ”Interceptorerna” kan Kia återanvända i fordonstillverkningen. Målet är att 20 procent av plasten som företaget använder ska vara återvunnen.

Kia startar även pilotprojekt tillsammans med samarbetspartners för återvinning (second-life) av batterier och energilagringssystem (SLBESS).

RE100-initativet och noll utsläpp i hela kedjan

Kias mål är att nå noll koldioxidutsläpp i alla delar av sin verksamhet – i alla produktionsanläggningar – till 2045. Hyundai Motor Group med dotterbolag har ingått i RE100-initiativet. RE100 Climate Group är ett initiativ för att övergå till att använda förnybar energi i elproduktionen till 100 procent.

Från år 2030 kommer all el som används utanför Korea att komma från förnybara energikällor, och från 2040 kommer skiftet till förnybara energikällor även att ha genomförts på hemmamarknaden. Redan nu sker all Kias tillverkning i Zilina, Slovakien, med hjälp av förnybar el, helt i enlighet med vad Kia har förbundit sig via RE100.

Kia kommer att skifta till att använda el från solpaneler i sina verksamheter i Korea, USA, Kina och Indien. Koldioxidutsläppen beräknas vidare minska med en procent årligen genom att förbättrad energieffektivitet. För att klara av att genomföra denna minskning kommer Kia att implementera nya uppfinningar, exempelvis ”Carbon Capture” och ”Utilization and Storage” (CCUS).

Introducerar Kia Concept EV9

Samtidigt släppte Kia även de första officiella bilderna på Concept EV9, en viktig milstolpe i Kias hållbarhetslöfte. Den futuristiska designen av konceptbilen har inspirerats av naturen och man har använt återvunna material som har tillverkats av skräp ur haven, skräp som i vanliga fall utgör ett stort hot de marina ekosystemen.

Concept EV9 blickar mot Kias kommande modell av dedikerade elbilar som baseras på Electric Global Modular Platform (E-GMP), och följer därmed i Kia EV6 fotspår.

Kia Concept EV9 är Kias vision för suv-segmentet, en futuristisk tolkning, men inte långt från att bli realiserad. Konceptbilen för samman design i framkant, hög tekniknivå och en avancerad helelektrisk drivlina i en banbrytande paketering.

Premiären för Kia Concept EV9 sker på AutoMobility Los Angeles den 17 november.

Kia i Sverige driver på den laddbara rörelsen

Kia i Sverige är i dag marknadsledare på laddbara bilar: laddhybrider och rena elbilar – och ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet. Kia har det lägsta genomsnittliga koldioxidutsläppet på 46 gram/km av de bästsäljande bilmärkena i Sverige. Andelen laddbar försäljning är i dag 77 procent, men målsättningen är att 100 procent av alla bilar som säljs i Sverige ska vara laddbara om drygt två år, 2024.

# # #

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Kia Corporation

Kia Corporation (www.kia.com) är ett globalt mobilitetsvarumärke med visionen att erbjuda hållbara mobilitetslösningar. Sedan Kia grundades 1944 har företaget satt människor i rörelse. Med 52 000 anställda över hela världen, närvaro på mer än 190 marknader och produktionsanläggningar i sex länder, säljer företaget idag cirka tre miljoner fordon per år. Kia står i spetsen för populariseringen av elektrifierade fordon och elbilar och utvecklar ett växande utbud av mobilitetstjänster och uppmuntrar miljontals människor runt om i världen att utforska de bästa sätten att förflytta sig. Med företagets slogan – ”Movement that inspires” – vill Kia inspirera genom upplevelser av varumärket och genom nya innovativa produkter och tjänster.
För mer information, besök Kia Global Media Center på www.kianewscenter.com

Kia Europe

Kia Europe är den europeiska försäljnings-, marknadsförings- och serviceavdelningen för Kia Corporation. Med huvudkontor i Frankfurt, Tyskland, täcker man 39 marknader över hela Europa och Kaukasus.

Om Kia Sweden

Kia Sweden AB (www.kia.com) är ett dotterbolag till Kia Europe och har ca 82 återförsäljare spridda över landet där de flesta är fullserviceanläggningar med försäljning och serviceverkstad. Det finns även 12 fristående serviceverkstäder. Förutom import ansvarar företaget för produktplanering, försäljning, service, utbildning, reservdelsadministration, marknadsföring och information för Kia i Sverige. Andra tjänster är t ex Kia originalservice, Kia bilförsäkring och Kia bilfinansiering via billån, privatleasing och leasing för tjänstebilar/förmånsbilar/företagsbilar. Kia Sweden AB är beläget i Upplands Väsby och har 75 anställda.

Kontakter

David Lilja

David Lilja

Presskontakt Press- & Kommunikationschef Svarar endast på frågor från media. Frågor från dig som konsument hänvisar vi till sidorna nedan. Mediesäljare hänvisas till Bizkit Havas. Sök återförsäljare & verkstad Kia Sweden - kontaktformulär

Relaterat innehåll