Gå direkt till innehåll
Kia EV9 till final i Årets Bil 2024 – tekniknivå som imponerar

Pressmeddelande -

Kia EV9 till final i Årets Bil 2024 – tekniknivå som imponerar

  • Helelektriska Kia EV9 med lång räckvidd och ultrasnabb laddning säkrar en plats i finalen av prestigefyllda Car of the Year – Årets Bil 2024
  • En rad tekniska lösningar bidrar till att optimera bilen för låg energiförbrukning och säker körning
  • Bland finesserna: Avancerad regenerering, frihjulande framaxel och effektiv luftvärmepump

28 november 2023Nya Kia EV9 har gått vidare som en av sju finalister i Årets Bil 2024, där 59 jurymedlemmarna från 22 länder röstar vilken bil som ska få den prestigefyllda titeln. Priset delas ut på Geneva International Motor Show i februari.

Jason Jeong, President på Kia Europe:
– Idag är vi stolta över att för tredje gången i rad vara i final för utmärkelsen Årets Bil i Europa. Kia EV9 följer i fotspåren av den prisbelönta EV6, som blev Årets Bil 2022, vilket bevisar vår ambition att etablera oss som ett ledande EV-märke på den europeiska marknaden.

5 effektiva höjdpunkter i Kia EV9

1 – Stor men effektiv
Trots sina rejäla yttermått och distinkta SUV-former bjuder nya Kia EV9 på en utmärkt aerodynamik. Flera tekniska lösningar gör att cd-värdet, måttet på luftmotståndet, är så lågt som 0,28. Bland annat Front Air Curtain som leder luftflödet i vad som kan liknas vid en gardin utmed hjulhusen för att minska luftmotståndet. Det finns även en elektriskt styrd lucka i fronten kallad Active Air Flap, som aktivt öppnas och stängs efter behov för att antingen tillhandahålla kylning eller minimera luftmotståndet.

Underredet har designats för att leda flödet av luft under bilen för att maximera den aerodynamiska effektiviteten. Framför batteripaketet finns det exempelvis en konvex form, som i kombination med en konkav form bakom batteriet, förhindrar att det bildas en luftkudde under bilen.

En konkav (1) yta framför batteriet och en konkav (2) yta bakom detsamma.

2 – Lättviktsmaterial

Aluminium har använts på flera ställen i konstruktionen, vilket reducerar bilens vikt och därmed ökar energieffektiviteten. Metallen används bland annat i motorhuven, krockbalken fram samt i bakluckan.

3 – Drivlinan ”självbromsar”

Bromsregenereringen, som fungerar helt automatiskt eller styrs av föraren med hjälp av paddlar på baksidan av ratten, omvandlar bilens rörelseenergi till elektricitet vid frirullning, och avlastar dessutom det mekaniska bromssystemet. Detta minskar i sin tur bromsarnas kylningsbehov och möjliggör en mer tillsluten fälgdesign som gynnar aerodynamiken.

4 – Frihjulande framaxel
Med sina stora innerutrymmen är nya Kia EV9 perfekt för skidsemestern, och för dylika eskapader är fyrhjulsdrift – som dessutom kan ställas in för olika körförhållanden och underlag – ett krav för många.

Tack vare ett system kallat DAS innebär inte fyrhjulsdriften allt för stora eftergifter på räckvidden. Namnet är en förkortning av Disconnect Actuator System, och systemet spar energi genom att koppla loss de främre drivaxlarna när omständigheterna inte kräver fyrhjulsdrift. Vid vardagskörning driver bilen i stället oftast helt på bakhjulen, och systemet sörjer för en effektivitetsökning på mellan 6 och 8 procent. De fyrhjulsdrivna modellerna bibehåller en räckvidd på upp till 512 km (GT Line 505 km).

Värmepump och två separata klimatanläggningar. Om det bara är två personer som kör i bilen kan den bakre A/C stängas
av helt vilket då spar energi.

5 – Intelligent värmepump

Centralt för energieffektiviteten inte minst i vårt växlande klimat är att bilen är utrustad med luftvärmepump, som kan både värma och kyla bilens kupé. Beroende på yttertemperaturen är luftvärmepumpen är mellan 18 och 43 procent mer effektiv än motsvarande konventionella system för att värma och kyla kupén. Det betyder att klimatanläggningen konsumerar mindre energi från högspänningsbatteriet, vilket i sin tur bidrar till en ökad räckvidd.

Många bäckar små

Det handlar alltså om en rad finesser som bidrar till den goda effektiviteten i nya Kia EV9. Tillsammans med batteriet på 99,8 kWh och 800-voltssystemet som möjliggör ultrasnabb laddning på upp till 210 kW, bidrar dessa till en såväl säker som effektiv färd i nya Kia EV9.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Kia Corporation

Kia Corporation (www.kia.com) är ett globalt mobilitetsvarumärke med visionen att erbjuda hållbara mobilitetslösningar. Sedan Kia grundades 1944 har företaget satt människor i rörelse. Med 52 000 anställda över hela världen, närvaro på mer än 190 marknader och produktionsanläggningar i sex länder, säljer företaget idag cirka tre miljoner fordon per år. Kia står i spetsen för populariseringen av elektrifierade fordon och elbilar och utvecklar ett växande utbud av mobilitetstjänster och uppmuntrar miljontals människor runt om i världen att utforska de bästa sätten att förflytta sig. Med företagets slogan – ”Movement that inspires” – vill Kia inspirera genom upplevelser av varumärket och genom nya innovativa produkter och tjänster.
För mer information, besök Kia Global Media Center på www.kianewscenter.com

Kia Europe

Kia Europe är den europeiska försäljnings-, marknadsförings- och serviceavdelningen för Kia Corporation. Med huvudkontor i Frankfurt, Tyskland, täcker man 39 marknader över hela Europa och Kaukasus.

Om Kia Sweden

Kia Sweden AB (www.kia.com) är ett dotterbolag till Kia Europe och har ca 82 återförsäljare spridda över landet där de flesta är fullserviceanläggningar med försäljning och serviceverkstad. Det finns även 12 fristående serviceverkstäder. Förutom import ansvarar företaget för produktplanering, försäljning, service, utbildning, reservdelsadministration, marknadsföring och information för Kia i Sverige. Andra tjänster är t ex Kia originalservice, Kia bilförsäkring och Kia bilfinansiering via billån, privatleasing och leasing för tjänstebilar/förmånsbilar/företagsbilar. Kia Sweden AB är beläget i Upplands Väsby och har 75 anställda.

Kontakter

David Lilja

David Lilja

Presskontakt Press- & Kommunikationschef Svarar endast på frågor från media. Frågor från dig som konsument hänvisar vi till sidorna nedan. Mediesäljare hänvisas till Bizkit Havas. Sök återförsäljare & verkstad Kia Sweden - kontaktformulär

Relaterat innehåll