Gå direkt till innehåll
Kia EV6, Kia Concept EV4, Kia EV5, Kia Concept EV3 och Kia EV9.
Kia EV6, Kia Concept EV4, Kia EV5, Kia Concept EV3 och Kia EV9.

Pressmeddelande -

Kia påskyndar elbilssatsningen med EV5 och två konceptbilar

  • Presenterar strategi och fler elbilsmodeller under ”Kia EV Day”
  • Tre nya elbilar i kompakt- och mellanklassen: Kia EV5, Kia Concept EV3 & Kia Concept EV4



12 oktober 2023
- Kia avslöjar i dag tre helelektriska bilar under ”Kia EV-dagen” i Sydkorea. Evenemanget blir från och med nu ett årligt event där Kia presenterar nyheter och visioner för elektrisk mobilitet.

Strategin att bredda modellutbudet ytterligare har resulterat i tre nya små till medelstora elbilsmodeller i olika prisklasser. Tanken är att göra elbilar tillgängliga för fler människor.

Produktionen säkerställs genom stabil tillgång till batterier via samarbetsavtal med batterileverantörer samt genom nya fabriker, totalt åtta stycken till 2025. Tillverkningen av små och medelstora elbilar kommer att ske i Europa.

Kia EV5: Mellanstor SUV med generösa innerutrymmen

Kia EV5 är den tredje modellen som bygger på den dedikerade elbilsplattformen, E-GMP. Bilen är fortfarande under utveckling och specifikationer för Europa är inte kända. För den koreanska marknaden erbjuds den med bak- respektive fyrhjulsdrift där toppversionen har ett batteri på 81 kWh. Elmotorerna har en sammanlagd effekt på 225 kW. Den elektriska räckvidden är ännu inte fastställd. Längre fram planeras även en EV5 i sportigt GT-utförande.

Designen följer ”Opposites United”-filosofin som introducerats med EV6 och EV9. Interiören är luftig och praktiskt utformad. De flesta funktioner och instrument avläses via de dubbla 12,3-tumsskärmar samt en skärm på 5 tum, samtidigt som Kia EV5 behåller fysiska knappar bland annat för klimatanläggningen.

De digitala funktionerna och tjänsterna uppdateras ”over-the-air”, och kunden kan även uppgradera prestanda och användarupplevelse via Kia Connect Store.

Med den dubbelriktade laddningen Vehicle-to-Load (V2L) kan högspänningsbatteriet leverera ström till externa elektroniska apparater. Vehicle-to-Grid (V2L) som medger att bilen kan dela batteriets energi med elnätet lanseras efterhand på marknader med nödvändig infrastruktur.

Kia Concept EV3: SUV-egenskaper i kompakt format

Concept EV3 är en vision för en framtida elektrisk kompakt CUV som kombinerar praktiska egenskaper med en stor portion körglädje. Funktionellt och designmässigt har den mycket gemensamt med flaggskeppsmodellen EV9, fast i ett mycket mer kompakt format.

Med den framskjutna vindrutan och den långa sluttande taklinjen skapas en unik siluett. Den robusta arkitekturen hos de kvadratiska hjulhusen ger ett kraftfullt intryck. Den interiöra designen karaktäriseras av lekfullhet, smarta lösningar och miljövänliga material.

Kia Concept EV4: Innovativ fyrdörrarssedan

Concept EV4 syftar till att omdefiniera begreppet sedan för att representera någonting eget i helelektriskt koncept. En relativt bred och låg front med vertikala strålkastare matchas av en långsträckt profil och takspoiler som ska påminna om sport- och racerbilar.

Interiören har en elegant och rymlig horisontell layout, med eleganta designelement som prioriterar förarens upplevelse utan att hindra sikten.

Bland designelementen finns en kontrollpanel för luftkonditioneringen som snyggt kan förvaras i mittkonsolen när den inte används och ventilationsmunstycken som kan ändra mönster.

Kia Global Media Center - för mer information om "Kia EV Day" och de presenterade bilmodellerna

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Kia Corporation

Kia Corporation (www.kia.com) är ett globalt mobilitetsvarumärke med visionen att erbjuda hållbara mobilitetslösningar. Sedan Kia grundades 1944 har företaget satt människor i rörelse. Med 52 000 anställda över hela världen, närvaro på mer än 190 marknader och produktionsanläggningar i sex länder, säljer företaget idag cirka tre miljoner fordon per år. Kia står i spetsen för populariseringen av elektrifierade fordon och elbilar och utvecklar ett växande utbud av mobilitetstjänster och uppmuntrar miljontals människor runt om i världen att utforska de bästa sätten att förflytta sig. Med företagets slogan – ”Movement that inspires” – vill Kia inspirera genom upplevelser av varumärket och genom nya innovativa produkter och tjänster.
För mer information, besök Kia Global Media Center på www.kianewscenter.com

Kia Europe

Kia Europe är den europeiska försäljnings-, marknadsförings- och serviceavdelningen för Kia Corporation. Med huvudkontor i Frankfurt, Tyskland, täcker man 39 marknader över hela Europa och Kaukasus.

Om Kia Sweden

Kia Sweden AB (www.kia.com) är ett dotterbolag till Kia Europe och har ca 82 återförsäljare spridda över landet där de flesta är fullserviceanläggningar med försäljning och serviceverkstad. Det finns även 12 fristående serviceverkstäder. Förutom import ansvarar företaget för produktplanering, försäljning, service, utbildning, reservdelsadministration, marknadsföring och information för Kia i Sverige. Andra tjänster är t ex Kia originalservice, Kia bilförsäkring och Kia bilfinansiering via billån, privatleasing och leasing för tjänstebilar/förmånsbilar/företagsbilar. Kia Sweden AB är beläget i Upplands Väsby och har 75 anställda.

Kontakter

David Lilja

David Lilja

Presskontakt Press- & Kommunikationschef Svarar endast på frågor från media. Frågor från dig som konsument hänvisar vi till sidorna nedan. Mediesäljare hänvisas till Bizkit Havas. Sök återförsäljare & verkstad Kia Sweden - kontaktformulär

Relaterat innehåll