Gå direkt till innehåll
Kia EV9 GT Line. Foto: Simon Hamelius
Kia EV9 GT Line. Foto: Simon Hamelius

Pressmeddelande -

Säljstart för nya Kia EV9

  • Nu startar försäljningen av Kia EV9 – morgondagens SUV i dag
  • Sex- eller sjusitsigt utförande, fyrhjulsdriven och 800V ultrasnabb laddning
  • Toppmodellen EV9 GT Line erbjuds för 869 900 kronor
  • Första kundleveranserna under fjärde kvartalet i år

13 juni 2023 – Kia-återförsäljarna öppnar nu orderböckerna för Kia EV9 GT Line, den högsta utrustningsnivån med fyrhjulsdrift, dubbla elmotorer med maxeffekt 283 kW/384 hk och 700 Nm i maximalt vridmoment. 0-100 km/tim klaras på 5,3 sekunder.

Batterikapaciteten är 99,8 kWh och tack vare Kias 800-voltssystem och 240 kW ultrasnabbladdning behövs bara 15 minuter för att ladda hela 219 kilometers räckvidd i EV9 AWD GT Line. Maximal räckvidd enligt WLTP-normen är upp till 465km (preliminär uppgift).

Exteriördesignen, som inspirerats av naturen och dess kontraster, ger inte bara EV9 en tuff look, utan levererar även en imponerande låg aerodynamisk luftmotståndskoefficient på 0,28.

Toppmodell i högteknologiskt utförande

Kia EV9 GT Line är beställningsbar i sex- eller sjusitsigt utförande. Den förstnämnda med två elektriskt justerbara och ventilerade Relaxation-stolar på mittenraden, och den senare med traditionellt tresitsigt baksäte. De två bakersta stolarna fälls enkelt upp ur bagagerumsgolvet, och alla bakre säten kan enkelt fällas från bagageutrymmet.

Instrumentpanelen utgörs av en tredelad panoramadisplay med en 12,3-tumsskärm framför föraren, kompletterad med ytterligare en 12,3-tums informationsskärm och en 5,1-tumsskärm för klimatsystemet.

Automatisk Route Planner är ett smart och enkelt navigationshjälpmedel som gör att man inte behöver leta efter laddplatser i förväg. Ange bara ditt resmål och bilen kommer automatiskt tala om var och när man ska ladda längs vägen.

EV9 är försedd med V2L, Vehicle-to-Load, som innebär att bilen kan dela med sig 230 Volt-ström till en extern förbrukare tex en kylbox eller för att ladda en elcykel.

Med Kia Connect har bilägaren full kontroll över sin bil och kan via appen se batteristatus, räckvidd, och mycket mer. Det går även att fjärrstyra bilen t ex låsa/låsa upp, starta/stoppa laddning, förklimatisera kupén, schemalägga laddning och förklimatisering, skicka resmål till bilens navigationssystem, få slutmålsnavigering till fots och mycket mer. Via bilens skärm och i appen finns även FOD – Features on Demand där man kan köpa till uppgraderingar till sin bil.

Generös standardutrustning och hög säkerhet

I den generösa standardutrustningen ingår bland annat digitala LED ”Matrix”-strålkastare, 21-tums aluminiumfälgar, digital nyckel (använd mobiltelefonen som bilnyckel), Around View Monitor 360-graderskamera, head up-display, fjärrstyrd parkeringsassistans, Relaxation-stolar fram och på mittenraden (6-sits), ventilerade stolar fram och ytterplatser bak, främre sollucka och glastak bak, trådlös mobilladdare, digital innerbackspegel och Meridian® ljudsystem inkl. 14 högtalare. Metallic-lack är standard på EV9 GT Line.

På säkerhetssidan ingår bland annat Highway Driving Assist, autobroms med skydd för fotgängare & cyklister samt vid backning, Lane Change Assist som också reagerar om ett annat fordon tvärt kör in framför det egna, Blind View Monitor som via en kamera ger en bild av läget i den fil man tänker byta till, samt Blind-Spot Collision-Avoidance Assist som varnar eller nödbromsar bilen om ett hinder upptäcks vid parkering eller filbyte.

Crosswind Stability Control, håller bilen centrerad och stabil i körfältet vid starka sidvindar med hjälp av partiell bromsning och styrmomentkontroll.

Funktionell layout & hög komfort

Bagagevolymen är hela 828 liter med 4/5 sittplatser och 333 liter med 6/7 sittplatser. Under den främre huven finns en ”frunk” på 52 liter, som öppnas med nyckeln, telefonen eller en knapp inne i bilen. Kia EV9 får dra släp upp till 2 500 kg.

Multilänk-upphängningen fram är utvecklad för att minska körvibrationer som överförs till kupén. De automatiskt nivåreglerande stötdämparna förbättrar både körprestanda och stabilitet vid körning med hög last eller släp. Dessutom är Kia EV9 utrustad med specialutvecklade däck för att reducera störande buller.

Kia EV9 GT Line erbjuds för 869 900 kronor i sjusitsigt utförande, och 889 900 kronor i sexsitsigt utförande.
Preliminärt förmånsvärde vid 50 % marginalskatt från 3 976 kr/mån.

Lanseringspremiär för Kia EV9 sker hos de svenska Kia-återförsäljarna i oktober, och de de första kundleveranserna väntas under fjärde kvartalet i år.

###

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Kia Corporation

Kia Corporation (www.kia.com) är ett globalt mobilitetsvarumärke med visionen att erbjuda hållbara mobilitetslösningar. Sedan Kia grundades 1944 har företaget satt människor i rörelse. Med 52 000 anställda över hela världen, närvaro på mer än 190 marknader och produktionsanläggningar i sex länder, säljer företaget idag cirka tre miljoner fordon per år. Kia står i spetsen för populariseringen av elektrifierade fordon och elbilar och utvecklar ett växande utbud av mobilitetstjänster och uppmuntrar miljontals människor runt om i världen att utforska de bästa sätten att förflytta sig. Med företagets slogan – ”Movement that inspires” – vill Kia inspirera genom upplevelser av varumärket och genom nya innovativa produkter och tjänster.
För mer information, besök Kia Global Media Center på www.kianewscenter.com

Kia Europe

Kia Europe är den europeiska försäljnings-, marknadsförings- och serviceavdelningen för Kia Corporation. Med huvudkontor i Frankfurt, Tyskland, täcker man 39 marknader över hela Europa och Kaukasus.

Om Kia Sweden

Kia Sweden AB (www.kia.com) är ett dotterbolag till Kia Europe och har ca 82 återförsäljare spridda över landet där de flesta är fullserviceanläggningar med försäljning och serviceverkstad. Det finns även 12 fristående serviceverkstäder. Förutom import ansvarar företaget för produktplanering, försäljning, service, utbildning, reservdelsadministration, marknadsföring och information för Kia i Sverige. Andra tjänster är t ex Kia originalservice, Kia bilförsäkring och Kia bilfinansiering via billån, privatleasing och leasing för tjänstebilar/förmånsbilar/företagsbilar. Kia Sweden AB är beläget i Upplands Väsby och har 75 anställda.

Kontakter

David Lilja

David Lilja

Presskontakt Press- & Kommunikationschef Svarar endast på frågor från media. Frågor från dig som konsument hänvisar vi till sidorna nedan. Mediesäljare hänvisas till Bizkit Havas. Sök återförsäljare & verkstad Kia Sweden - kontaktformulär

Relaterat innehåll