Gå direkt till innehåll
Interiören i Kia EV9 består till stor del av förnybara och återvunna material.
Interiören i Kia EV9 består till stor del av förnybara och återvunna material.

Pressmeddelande -

Nya Kia EV9 visar vägen för hållbar mobilitet i Europa

  • Kia listar 10 väsentliga hållbara material som ska användas till alla nya Kia-modeller, med början i EV9
  • Kia har som mål att kraftigt reducera koldioxidutsläppen och uppnå koldioxidneutralitet 2045
  • Kias målsättning är att till år 2035 erbjuda ett helelektriskt modellutbud i Europa
  • Kia gör investering på 22 miljarder euro över de kommande fem åren, varav 45 procent dedikerat till framtida affärsområden

Kia Corporation har redan kommunicerat Plan S, där S står för Shift, som är namnet för Kias strategi att utvecklas till en ledande leverantör av elbilar och skräddarsydda mobilitetslösningar.

Det innebär en försäljningsökning med drygt 34 procent till 2030, och att Kia ska lansera 15 nya elbilar till 2027 samt målet att elektrifierade bilar ska stå för 55 procent av den globala försäljningen till 2030. I Europa är målsättningen att vara ett helelektriskt bilmärke 2035.

Produktstrategin blir mer teknikorienterad och Kia har även för avsikt att lansera Purpose Built Vehicles, PBV – anpassningsbara transportfordon, som en del i Kias hållbarhetssatsning. En ny fabrik byggs för ändamålet och produktionen startar andra halvåret 2025.

Batterier får ett andra liv
I Tyskland har Kia Europa börjat samarbeta med Deutsche Bahns startup encore | DB, i syfte att utveckla batterilagringssystem av batterier som inte längre kan återanvändas i Kia-bilar. Det är en så kallad Second Life-approach som ger batterier en längre livslängd.

Hållbara materialval
Kia presenterar nu fler detaljer kring hur man skalar upp produktionen för ökad användning av material med mindre miljöpåverkan. ”10 must have sustainability items”, avser de tio mest grundläggande materialen när det kommer till hållbara material. Planen omfattar hållbara materialval i alla kommande Kia-modeller.

Kia började så tidigt som 2014 att använda hållbara material, då i Kia Soul EV. Därefter har märket fortsatt ett hållbarhetstänk i produkterna, med ett utbud av växtbaserade komponenter och användande av återvunnen PET och fiskenät.

I ett steg att uppnå klimatneutralitet på verksamhetsnivå till 2045, har Kia gått ut med ytterligare detaljer beträffande märkets hållbara designstrategi. Tanken är att uppnå en skalbar hållbarhet, samtidigt som materialvalen anpassas för samtliga kommande modeller.

Steg ett är att fasa ut användandet av läder i alla nya produkter. Steg två består av att Kia sammanställer 10 väsentliga hållbara material som ska implementeras genom hela modellutbudet. Först ut är det nya flaggskeppsmodellen EV9.

De 10 nödvändiga hållbara materialen som återfinns i EV9 är i form av (1) bioplast; (2), PCM-plast; (3-4) Bio-polyuretan; (5-8) PET; (9) ekologisk färg; (10): BTX-fri färg.

10 grundläggande hållbara material i EV9

1. Bioplast
Bioplast kan framställas från exempelvis vegetabiliska oljor eller sågspån. Det bidrar till att minska behovet av fossila bränslen. I EV9 finner man det i instrumentpanelen och mittkonsolen.

2. PCM-plast
PCM-plast är gjort av befintliga varor, vilket i sin tur reducerar mängden plast som hamnar ute i naturen. I EV9 används det som plastdekor i bilens exteriör.

3. Bio-polyuretan (Bio PU)
För att fasa ut användandet av läder använder Kia i stället ekologisk polyuretan. Bio-polyuretanet i Kia EV9 återfinns primärt i sätena, men även på andra håll i kupén.

4. Återvunnen PET
PET är en av de lättaste plasterna att återvinna. I Kia EV9 används det i sätena, taket, solskydden och nackstöden. Varje EV9 består av ungefär 70 återvunna plastflaskor, som inte längre används i kretsloppet för att ta fram nya flaskor.

5. Återvunna PET-mattor
Utöver användandet av PET i övriga kupén, använder Kia sig av materialet i mattorna. Det går även att tillverka mattor av en större del fiskenät.

6. Bio-polyuretanskum
Polyuretanskum är ett mångsidigt material med bra hållfasthet och kompressionsegenskaper, vilket gör det perfekt till att använda i nackstöd, vilket är fallet i Kia EV9.

7. Ekologisk färg
Ekologisk färg är mer hållbart an alternativ som använder sig av mindre råolja samtidigt som mängden kemiskt avfall reduceras. I Kia EV9 används det exempelvis på innerdörrarnas reglage/paneler.

8. BTX-fri färg
Kia har valt att stoppa användandet av benzene, toluene, och xylene (BTX) för att i stället använda sig av BTX-fria färger. I nya Kia EV9 används det nästan överallt i interiören.

9. Återvunnet PET-garn
Garn gjord av 100 procent PET används i vissa delar av kupén, vilket bidrar till att PET från 70 plastflaskor återfinns i Kia EV9.

10. Återvunnen PET-filt
Mångsidigheten i PET exemplifieras bland annat i den goda ljuddämpningsförmågan vilket förbättrar akustiken bilen. Bagagehyllan i Kia EV9 är gjord av återvunnen PET-filt.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Kia Corporation

Kia Corporation (www.kia.com) är ett globalt mobilitetsvarumärke med visionen att erbjuda hållbara mobilitetslösningar. Sedan Kia grundades 1944 har företaget satt människor i rörelse. Med 52 000 anställda över hela världen, närvaro på mer än 190 marknader och produktionsanläggningar i sex länder, säljer företaget idag cirka tre miljoner fordon per år. Kia står i spetsen för populariseringen av elektrifierade fordon och elbilar och utvecklar ett växande utbud av mobilitetstjänster och uppmuntrar miljontals människor runt om i världen att utforska de bästa sätten att förflytta sig. Med företagets slogan – ”Movement that inspires” – vill Kia inspirera genom upplevelser av varumärket och genom nya innovativa produkter och tjänster.
För mer information, besök Kia Global Media Center på www.kianewscenter.com

Kia Europe

Kia Europe är den europeiska försäljnings-, marknadsförings- och serviceavdelningen för Kia Corporation. Med huvudkontor i Frankfurt, Tyskland, täcker man 39 marknader över hela Europa och Kaukasus.

Om Kia Sweden

Kia Sweden AB (www.kia.com) är ett dotterbolag till Kia Europe och har ca 82 återförsäljare spridda över landet där de flesta är fullserviceanläggningar med försäljning och serviceverkstad. Det finns även 12 fristående serviceverkstäder. Förutom import ansvarar företaget för produktplanering, försäljning, service, utbildning, reservdelsadministration, marknadsföring och information för Kia i Sverige. Andra tjänster är t ex Kia originalservice, Kia bilförsäkring och Kia bilfinansiering via billån, privatleasing och leasing för tjänstebilar/förmånsbilar/företagsbilar. Kia Sweden AB är beläget i Upplands Väsby och har 75 anställda.

Kontakter

David Lilja

David Lilja

Presskontakt Press- & Kommunikationschef Svarar endast på frågor från media. Frågor från dig som konsument hänvisar vi till sidorna nedan. Mediesäljare hänvisas till Bizkit Havas. Sök återförsäljare & verkstad Kia Sweden - kontaktformulär

Relaterat innehåll