Gå direkt till innehåll
Rekordhög marknadsandel för Kia 2022

Pressmeddelande -

Rekordhög marknadsandel för Kia 2022

  • Kia tredje största bilmärke för sjätte året i rad
  • Återigen Sveriges populäraste bilmärket hos privatköparna
  • Högsta marknadsandelen hittills: 10,4 procent
  • Företagsförsäljningen slår rekord
  • Kia EV6 – Årets Bil 2022
  • Kias laddbara försäljning 84 % jämfört med marknaden 56 % – målet 100 % nästa år

9 december, 2023 – Kia gör ännu ett starkt år och går bättre än totalmarknaden. Totalt registrerades 29 849 Kia-bilar, vilket är nästan lika många jämfört med föregående år (29 867 registreringar). Enligt Mobility Swedens årsstatistik registrerades 288 087 bilar på totalmarknaden under 2022, vilket är en nedgång med 4,3 procent jämfört med föregående år.

Marknadsandelen för Kia ökade från 9,9 procent under 2021 till 10,4 procent under 2022, vilket är nytt rekord. Gapet till tvåan och ettan har minskat till 1,3 respektive 5,5 procentenheter.

– Det är otroligt glädjande att våra laddbara bilar är så eftertraktade. Med nya Niro Plug-In Hybrid och Niro EV, Sportage Plug-In Hybrid och inte minst Årets Bil 2022, Kia EV6, så har vi ett mycket konkurrenskraftigt utbud som passar de svenska förhållandena mycket väl, säger David Selfors, försäljningschef Kia Sweden.

– Återigen är Kia det mest populära varumärket bland privatpersoner i Sverige och det är bara att tacka alla kunder som ihop med sin Kia bidrar till en omställning mot laddbar mobilitet, säger David Selfors.

Kia slår nytt rekord i försäljning till företag
Kia landade på en marknadsandel på 7,1 procent vilket innebär en volymökning på hela +39,1 procent i en marknad som minskar med -5,5 procent. Kia EV6 blev den mest registrerade företagsbilen med 25,8 procent av volymen.

Nya Kia Sportage går direkt in på tio-i-topp-listan efter några års frånvaro i Sverige. Samtidigt har nya Kia Niro tagit vid föregångarens succé och är den tredje mest sålda bilmodellen i Sverige och EV6 har fått ett fantastiskt mottagande av såväl privatkunder som företag.

De mest registrerade Kia-modellerna under året var Kia Niro, Kia Ceed och Kia Sportage.

Kia var under 2022 näst störst på laddhybrider och tredje störst på elbilar på den svenska bilmarknaden. Kia Sweden har under året fasat ut flera fossildrivna modeller och fortsätter omställningen mot 100 procent laddbara bilar till 2024.

– Med det starka resultatet våra återförsäljare bidragit till under 2022 finns det en orderbank som är större än någonsin tidigare. Av de bilar som kommer levereras under 2023 är det en stor andel elbilar där efterfrågan varit långt större än tillgång under året, säger David Selfors, försäljningschef Kia Sweden.

Nästa elbilsnyhet presenteras redan under våren då nästa modell på den modulära elbilsplattformen e-GMP presenteras. Den sjusitsiga och fyrhjulsdrivna suven Kia EV9 får liksom EV6 den ultrasnabbladdande 800V-tekniken som innebär korta laddstopp under resan.

*Exklusive bilhandel och hyrbilar, Vroom

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Kia Corporation

Kia Corporation (www.kia.com) är ett globalt mobilitetsvarumärke med visionen att erbjuda hållbara mobilitetslösningar. Sedan Kia grundades 1944 har företaget satt människor i rörelse. Med 52 000 anställda över hela världen, närvaro på mer än 190 marknader och produktionsanläggningar i sex länder, säljer företaget idag cirka tre miljoner fordon per år. Kia står i spetsen för populariseringen av elektrifierade fordon och elbilar och utvecklar ett växande utbud av mobilitetstjänster och uppmuntrar miljontals människor runt om i världen att utforska de bästa sätten att förflytta sig. Med företagets slogan – ”Movement that inspires” – vill Kia inspirera genom upplevelser av varumärket och genom nya innovativa produkter och tjänster.
För mer information, besök Kia Global Media Center på www.kianewscenter.com

Kia Europe

Kia Europe är den europeiska försäljnings-, marknadsförings- och serviceavdelningen för Kia Corporation. Med huvudkontor i Frankfurt, Tyskland, täcker man 39 marknader över hela Europa och Kaukasus.

Om Kia Sweden

Kia Sweden AB (www.kia.com) är ett dotterbolag till Kia Europe och har ca 82 återförsäljare spridda över landet där de flesta är fullserviceanläggningar med försäljning och serviceverkstad. Det finns även 12 fristående serviceverkstäder. Förutom import ansvarar företaget för produktplanering, försäljning, service, utbildning, reservdelsadministration, marknadsföring och information för Kia i Sverige. Andra tjänster är t ex Kia originalservice, Kia bilförsäkring och Kia bilfinansiering via billån, privatleasing och leasing för tjänstebilar/förmånsbilar/företagsbilar. Kia Sweden AB är beläget i Upplands Väsby och har 75 anställda.

Kontakter

David Lilja

David Lilja

Presskontakt Press- & Kommunikationschef Svarar endast på frågor från media. Frågor från dig som konsument hänvisar vi till sidorna nedan. Mediesäljare hänvisas till Bizkit Havas. Sök återförsäljare & verkstad Kia Sweden - kontaktformulär

Relaterat innehåll