Gå direkt till innehåll
Concept EV9 är Kias designstudie för en kommande SUV planerad till 2023.
Concept EV9 är Kias designstudie för en kommande SUV planerad till 2023.

Pressmeddelande -

Concept EV9: Kias nytolkning av begreppet SUV

  • Dedikerat elbilskoncept med banbrytande design
  • Häftig estetik möter toppmodern teknik
  • Innovativt designspråk ”Opposites United” där maskinen relaterar till naturen
  • Produktionsversionen bekräftas nu till 2023

Kia Concept EV9 visar hur en kommande produktionsmodell i den större SUV-klassen kan komma att se ut, när serietillverkningen startar under nästa år. Det handlar om en nytolkning av begreppet SUV i elektrifieringens era som bygger vidare på den framgång som den hyllade crossovern Kia EV6 har uppnått sedan lanseringen förra året.

– EV9 visar hur dagens SUV kan utvecklas för att spela en grundläggande roll i den hållbara mobilitetseran, säger Karim Habib, chef för Kia Global Design Center. Den banbrytande exteriördesignen, det moderna och innovativt teknikbaserade interiörutrymmet och den avancerade helelektriska drivlinan är kärnprinciperna som kommer ligga till grund för våra framtida SUV-modeller.

Den tekniska grunden utgörs av Kias avancerade elbilsplattform, Electric Global Modular Platform, E-GMP, som medger ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Bilen mäter 4 930 mm på längden, 2 055 mm på bredden och 1 790 mm på höjden. Axelavstånd på 3 100 mm borgar för ett stort kupéutrymme för sju åkande samt ett generöst bagageutrymme.

Den robusta och upprätta hållningen ger en karaktäristisk grovhuggen form, samtidigt som mer emotionella och lekfulla designelement kontrasterar mot den muskulösa framtoningen. Den kraftfulla exteriören matchas av en visionär interiördesign med hållbara materialval i hög finish.

8 spännande detaljer i Concept EV9

  • Kias nya grilldesign ”Digital Tiger Face” har utformats som en display med ett stjärnmoln som bara visas när bilen är igång. Sekventiella mönster skapar ett "välkomstljus" för föraren och fungerar även som digitala, adaptiva strålkastare.
  • Huvens ventilationsslitsar används som en solpanel och fungerar som en bidragande energikälla.
  • Takrailsen kan vid behov höjas med en enkel knapptryckning, vilket ytterligare framhäver den actionbetonade attityden hos Concept EV9.
  • Nästa generations kameraövervakningssystem ersätter de konventionella ytterspeglarna ger förbättrad överblick för föraren och sänker luftmotståndet.

  • Hjulen mäter 22 tum och knyter an till det geometriska utseendet och robusta karaktären hos Concept EV9 med en triangulär design som dessutom hjälper till att styra luftflödet runt hjulet.

    • En interaktiv 27-tums ultrabred display är centrum för alla förar- och passagerarfunktioner, inklusive media, klimatkontroll och komfortfunktioner.
    • Återvunna fisknät har använts i bilens golv. Stolstyget är tillverkat av återvunna plastflaskor och återvunna ullfibrer.

    • Interiören kan konfigureras i olika lägen. Active är när bilen körs medan de två andra är stationära lägen. Pause innebär att de åkande på första och tredje raden kan vända sig mot varandra och kupén förvandlas till en lounge. Sätena på andra raden fälls ned och blir ett bord. Enjoy är ett ”rekreationsläge” där alla stolar vänds bakåt och bakluckan öppnas för att man ska kunna blicka ut på miljön man befinner sig i.

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier


    Om Kia Corporation

    Kia Corporation (www.kia.com) är ett globalt mobilitetsvarumärke med visionen att erbjuda hållbara mobilitetslösningar. Sedan Kia grundades 1944 har företaget satt människor i rörelse. Med 52 000 anställda över hela världen, närvaro på mer än 190 marknader och produktionsanläggningar i sex länder, säljer företaget idag cirka tre miljoner fordon per år. Kia står i spetsen för populariseringen av elektrifierade fordon och elbilar och utvecklar ett växande utbud av mobilitetstjänster och uppmuntrar miljontals människor runt om i världen att utforska de bästa sätten att förflytta sig. Med företagets slogan – ”Movement that inspires” – vill Kia inspirera genom upplevelser av varumärket och genom nya innovativa produkter och tjänster.
    För mer information, besök Kia Global Media Center på www.kianewscenter.com

    Kia Europe

    Kia Europe är den europeiska försäljnings-, marknadsförings- och serviceavdelningen för Kia Corporation. Med huvudkontor i Frankfurt, Tyskland, täcker man 39 marknader över hela Europa och Kaukasus.

    Om Kia Sweden

    Kia Sweden AB (www.kia.com) är ett dotterbolag till Kia Europe och har ca 82 återförsäljare spridda över landet där de flesta är fullserviceanläggningar med försäljning och serviceverkstad. Det finns även 12 fristående serviceverkstäder. Förutom import ansvarar företaget för produktplanering, försäljning, service, utbildning, reservdelsadministration, marknadsföring och information för Kia i Sverige. Andra tjänster är t ex Kia originalservice, Kia bilförsäkring och Kia bilfinansiering via billån, privatleasing och leasing för tjänstebilar/förmånsbilar/företagsbilar. Kia Sweden AB är beläget i Upplands Väsby och har 75 anställda.

    Kontakter

    David Lilja

    David Lilja

    Presskontakt Press- & Kommunikationschef Svarar endast på frågor från media. Frågor från dig som konsument hänvisar vi till sidorna nedan. Mediesäljare hänvisas till Bizkit Havas. Sök återförsäljare & verkstad Kia Sweden - kontaktformulär

    Relaterat innehåll